Business agility

Home > Business Agility

De sleutel tot de digital enterprise

Een digitale transformatie slaagt als je direct gaat werken volgens de spelregels van de digital enterprise. In de praktijk betekent dit dat je agility, oftewel wendbaarheid, in alle lagen van je organisatie invoert. Dit noemen we business agility. Maar hoe doe je dat? Waar begin je? En wie in je organisatie moet je meenemen? Hieronder geven we antwoord op die vragen. 

Liever direct aan de slag met business agility? Praat met een expert!

Boek een training
Praat met een agile expert

Business agility in getallen 

 • Business agility kan de klantervaring tot wel 30% verbeteren
 • Organisaties die de principes van business agility hebben omarmd, kunnen werknemersbetrokkenheid tot wel 30% verhogen
 • Voor veel organisaties resulteert de implementatie van business agility in een prestatieverbetering van 30% tot 50%
 • Een succesvolle implementatie van business agility kan financiële prestaties verhogen met 20% tot 30%

Bron: Enterprise agility: Buzz or business impact? - McKinsey

Writing notes on paper
Agile writing notes and using laptop

Waarom moet mijn hele organisatie agile worden?

Het digitale tijdperk heeft een nieuw soort bedrijf opgeleverd: de digital enterprise. Spelers zoals Spotify en Netflix waren het vanaf het begin, Weolcan-klanten Portbase en Lely werden het door een geslaagde digitale transformatie. Je herkent digital enterprises aan hun way of working, die vele malen sneller en efficiënter is dan de gemiddelde organisatie. Hierdoor spelen zij direct in op veranderingen van buitenaf en lanceren zij nieuwe diensten sneller.

Kortom: ze zijn wendbaar, oftewel agile.


Wil je weten hoe een digital enterprise functioneert? Lees hier het verhaal van onze klant Lely, die dankzij een geslaagde digitale transformatie niet alleen data-gedreven ging werken, maar ook het business model succesvol aanpaste.

Lees de case

 

 

Een gebrek aan business agility - de signalen

 

Wat wij vaak zien, is dat organisaties een digital enterprise proberen te worden zónder hun manier van werken aan te passen. Ze gaan bijvoorbeeld wel een cloudmigratie in, maar concentreren zich daarbij vooral op techniek, terwijl people & processes minstens zo belangrijk zijn. Daarnaast onderschatten ze de impact van de cultuurverandering, die vraagt om een geheel nieuw soort leiderschap. Daarnaast willen organisaties vaak teveel tegelijk veranderen, terwijl digital enterprises juist kleine successen boeken in korte sprints. 

De gevolgen zijn dat het transformatieprogramma te vol is, de weerstand te groot en de besluitvorming te traag. Hierdoor lopen organisaties vaak halverwege een digitale transformatie vast, wat zich uit de volgende problemen:

 • “We hebben te veel afhankelijkheden met andere teams en afdelingen”
 • “We doen teveel tegelijk en de prioriteiten zijn onduidelijk” 

 • “Het ontbreekt ons aan een uniforme werkwijze”

 • “We missen aansluiting op de business en zijn te veel gericht op ons eigen terrein (IT)”

 • “De doorlooptijd van werk is te lang, er worden teveel fouten gemaakt”

 • “Er is veel achterstallig onderhoud van onze IT”

 • “Er gaat veel tijd verloren in de afstemming met externe leveranciers”

ux-indonesia-8mikJ83LmSQ-unsplash-2

 

In kleine stappen naar meer business agility

 

Het mooie aan business agility is dat ook de weg ernaartoe op een agile manier kan worden afgelegd. Oftewel: door klein te starten en snel resultaat te boeken. Wij raden je daarom aan om agility door middel van kortlopende projecten in alle lagen van je organisatie door te voeren. Op dit principe hebben wij ook onze agility diensten ontwikkeld. Jij kiest een startpunt; wij helpen je snel successen te boeken.

Vanuit strategie bijsturen op basis van veranderende markteisen

Business agility begint al bij portfoliomanagement. Je zult traditionele benaderingen van portfoliomanagement moeten herzien en opnieuw moeten opbouwen op basis van de principes van Agile en Lean. Zo creëer je een nieuwe manier van portfolio management die geschikt is voor de impact van digitalisering. Het gevolg is dat je jouw organisatie kortcyclisch kan bijsturen en zo kunt voldoen aan de constant veranderende vraag. Ook kan je innovatieve oplossingen zo sneller leveren.

nick-morrison-FHnnjk1Yj7Y-unsplash-1
emma-dau-n_4iTY1KmDE-unsplash-2

Klantwaarde centraal stellen en daarop organiseren

Elk product of dienst heeft een “value stream”, oftewel operationele waardestroom. Dit is de reeks stappen die je als organisatie onderneemt om dat specifieke product of die specifieke dienst aan de klant te leveren. Het identificeren, visualiseren en optimaliseren van waardestromen is de belangrijkste manier waarop een digital enterprise de time-to-market verkort en tegelijkertijd de tijdigheid, kwaliteit en waarde van producten en diensten verbetert. Dit maakt het begrijpen van waardestromen dé sleutel tot het realiseren van echte business agility.

Leiderschapscultuur ontwikkelen die past bij een digital enterprise

Bij het bereiken van business agility spelen het management en de directie een cruciale rol. Zij inspireren, motiveren en coachen individuen en teams om tot betere resultaten te komen met behulp van Lean en Agile principes.

Om het goede voorbeeld te geven, moeten zij veranderingen actief begeleiden en zelf ook deelnemen aan projecten die nodig zijn om de organisatie te verbeteren. Op die manier wijzen zij de weg naar betere resultaten en meer flexibiliteit. Alleen kennis hebben is hier dus niet voldoende.

christin-hume-mfB1B1s4sMc-unsplash-2
linkedin-sales-solutions-VtKoSy_XzNU-unsplash-2

Continu blijven leren en ontwikkelen

Organisaties die zich blijven ontwikkelen, onderscheiden zich van organisaties die zich beperken tot de wetenschappelijke managementmethoden van Frederick Taylor. Het model van Taylor beperkt het leren tot de top van de organisatie, terwijl de rest van de organisatie simpelweg de opgestelde beleidslijnen en processen volgt.

Het omvormen tot een lerende organisatie is geen onnodige oefening, maar een reactie op het denken dat veel vroegere marktleiders de das omdeed. Leren stimuleert innovatie, bevordert de uitwisseling van informatie, verbetert de probleemoplossing, vergroot het gevoel van gemeenschapszin én brengt mogelijkheden voor meer efficiëntie aan het licht.

Direct aan de slag met leren en ontwikkelen? Boek één van onze business agility trainingen!

Bekijk de agile trainingen

 

De no-nonsense methode van Weolcan 

De experts van Weolcan helpen organisaties al jaren om digital enterprises te worden, door hen te ondersteunen bij het opstellen van een cloudstrategie en bij het implementeren van cloud governance. Sinds 2023 bieden wij ook trainingen en trajecten aan rondom business agility, om onze klanten nog beter voor te bereiden op die nieuwe manier van werken in een digitale organisatie.

Weolcan heeft een no-nonsense methode ontwikkeld met training, coaching en advies, waarmee klanten niet na jaren, maar na maanden resultaat zien. Onze methode is net als agile zelf short and sweet: start klein, start snel, boek resultaat. Een mooie eerste stap is onze SAFe business simulatie Fly4You, waarbij je als deelnemer aan de slag gaat met virtuele teams en ervaart hoe een data-gedreven, business agility organisatie functioneert. 

 

Wil je meer weten of direct aan de slag? Kijk hieronder hoe onze experts je kunnen helpen en neem contact met ons op.

christina-wocintechchat-com-UTw3j_aoIKM-unsplash-2

Agile Trainingen

Business simulatie - Fly4You

Toelichting

In een volledige dag nemen we je mee in de wereld van business agility. Ontdek hoe een wendbare, datagedreven organisatie werkt en wat jouw rol en verantwoordelijkheden zijn in onze agile simulatie. Een publieksfavoriet!


Hoe te boeken?
 

Neem contact met ons op

Training & opleiding

Toelichting

Onze experts verzorgen business agility trainingen voor iedere laag in de organisatie. Ontwikkel een cultuur van leren met onze Lean, Agile en SAFe trainingen, of kies voor een training die is afgestemd op o.a. cloud engineers, architecten en security specialisten. 

Onze trainingen voor directie, managers en change agents leren je hoe je een succesvolle transformatie naar business agility leidt.


Hoe te boeken?
 

Neem contact met ons op

Advies & expertise

Toelichting 

Onze consultants staan voor je klaar om je te helpen bij het uitwerken van jouw plannen en begeleiden je gedurende 6 maanden tot een jaar. We beginnen klein en bouwen het geleidelijk op:

 • Lean Portfolio Management
 • Organiseren rondom waarde
 • Realiseren van een leiderschapscultuur en het opleiden van change agents
 • Stimuleren van leren en ontwikkelen
 
Hoe te boeken?
 

Neem contact met ons op

Overig

Toelichting 

Heb je een andere vraag over business agility? Boek dan een korte call met een agile expert.

 
Hoe te boeken?
 

Boek een vrijblijvende cal